Periodieke nieuwsbrief die uitgaat zodra Zorgcijfersdatabank is geüpdatet, met daarnaast aandacht voor de laatste onderzoeken en rapportages over ontwikkelingen in de zorgkosten van de Zvw en de Wlz.

Nieuwsbrief Zorgcijfersdatabank Q4 '22

Op basis van de laatste cijfers verwacht Zorginstituut Nederland (ZIN) voor 2022 een feitelijke stijging van 3,1% voor de Zvw en 4,9% voor de Wlz. Dit is gebaseerd op de nieuwste cijfers over het vierde kwartaal die op Zorgcijfersdatabank zijn gepubliceerd. Dit is 0,1-0,2 procentpunt hoger dan de schatting uit het vorige kwartaal. Deze laatste cijfers zijn vanaf nu in de tabellen van de site te vinden.

Wilt u automatisch op de hoogte blijven? Meld u zich dan aan voor deze nieuwsbrief. Vier keer per jaar krijgt u dan een mail zodra Zorgcijfersdatabank geüpdatet wordt.

Stijging in de Zvw van 3,1%

De zorgverzekeraars hebben hun verwachtingen voor het afgelopen jaar (en 2021 en 2020) bijgesteld. Voor het jaar 2022 betekent dit, dat de kosten voor de Zvw uitkomen op €51 miljard euro, dat is 6% meer dan 2021. Deze stijging komt vooral door administratieve verschuivingen van kosten in de GGZ en de grensoverschrijdende zorg. Hiermee rekening houdend is de feitelijke stijging 3,1%. Het totaaloverzicht voor de Zvw met daarin verwerkt deze laatste update, vindt u in de hoofdtabel Zvw van Zorgcijfersdatabank. In de Wlz is de verwachting dat de kosten stijgen met 1,4 miljard (4,9%). Op dit moment is voor €29 miljard gedeclareerd voor het jaar 2022, waarmee dit jaar zo goed als volledig is uitgedeclareerd. Ook deze (gedeclareerde) vierde kwartaalcijfers zijn vanaf nu terug te vinden in de hoofdtabel Wlz op Zorgcijfersdatabank. De eerste cijfers over 2023 volgen over 3 maanden nadat het eerste kwartaal is opgeleverd.

Publicaties op social media

Op social media besteden we steeds vaker aandacht aan de zorgkosten in Nederland. Het afgelopen kwartaal heeft het Zorginstituut onder andere aandacht besteed aan de hoorzorg in het basispakket. Dit na aanleiding van de internationale dag van het gehoor. Hierin was te lezen dat voor ongeveer 150 miljoen euro werd vergoed in deze categorie. Deze korte presentatie, en ook eerdere presentaties, zijn terug te vinden op een aparte pagina op Zorgcijfersdatabank.

 

You are receiving this because you are subscribed to this newsletter from Zorginstituut Nederland. Unsubscribe.